Globalisering

Globalisering, wat is dat nou eigenlijk precies? De definitie van globalisering luidt als volgt: ‘een versnelling in het proces van wereldwijde economische integratie door een sterke toename van de internationale handel en directe buitenlandse investeringen’ (New Travel Trends, 2012). Door globalisering staat de hele wereld met elkaar in verbinding. De wereldwijde grenzen zijn vervaagd, waardoor alle landen in verbinding staan met elkaar (De wereld en Nederland, sd).

Globalisering gaat dus de gehele maatschappij aan en is dus een megatrend ook wel maatschappelijk trend genoemd. Deze langdurige trend is enkele honderden jaren geleden begonnen. Over wanneer precies zijn de meningen erg over verdeeld (De wereld en Nederland, sd). De oorsprong van globalisatie komt voort uit de ontdekkingsreis van Columbus en het daaropvolgend Europese kolonialisme. Die kolonisatie van landen in Zuid-Amerika, Afrika en het Midden-Oosten, zorgde niet enkel voor goedkope grondstoffen, maar creëerde bovendien nieuwe afzetmarkten (Poelvoorde, 2011).

De impact van globalisering is enorm. Merken als Coca-Cola, McDonalds en Niké zijn door globalisering wereldwijd verkrijgbaar. Voor veel consumenten is dit vanzelf sprekend. Daarnaast is het voor steeds meer consumenten normaal om een aankoop te doen in het buitenland. Zonder globalisering was dit allemaal niet mogelijk en hadden sterke merken nooit zo’n grote afzet markt gehad. Internet is een goed voorbeeld van globalisering. Via internet worden verschillende culturen bekend voor buitenstaanders en zijn alle mensen op de hoogte van ontwikkelingen in de gehele wereld. De globalisering is de afgelopen vijfentwintig jaar door de explosie van de computertechnologie, de ontmanteling van handelsbarrières en de groeiende politieke en economische macht van multinationals in een wilde ons stroomversnelling terechtgekomen (Poelvoorde, 2011). Echter globalisering staat pas in de kinderschoenen volgens business goeroe Hermann Simon. Hij verwacht dat direct investeringen, aantal toeristen en de export een enorme groei zal blijven doormaken de komende jaren. Hermann Simon ziet globalisering als belangrijkste driver voor groei. Ondanks dat er de afgelopen jaren al veel veranderingen hebben plaats gevonden verwachten experts dat globalisering zal blijven groeien (Boerman, 2011).

‘’ Denkt u dat internet en de globalisering de afgelopen tien jaar hard zijn gegaan? Think again. We staan pas aan het begin van de revolutie, zegt de Duitse Business goeroe Hermann Simon’’ (Boerman, 2011).

Globalisering is onder te verdelen in verschillende subgroepen. Zo is er culturele globalisering, economische globalisering, militaire globalisering en politieke globalisering. Door globalisering ontstaat er concurrentie. Concurrentie is gezond en houdt de prijzen laag. Nadeel van dit puntje is dat alleen grote bedrijven deelnemen aan deze concurrentiestrijd.

Johan Norberg is een voorstander van globalisering. Als voorbeeld hiervan noemt hij Taiwan en Kenia, 50 jaar geleden waren deze landen even rijk. Taiwan is nu 20 maal rijker dan Kenia. Volgens Johan Norberg komt dit omdat Taiwan zich 20 jaar geleden ging globaliseren. Taiwan deed waar ze goed in waren: het arbeidsproducten fabriceren. Hierdoor groeide de export snel en kon Taiwan zelf de producten invoeren die ze nodig hadden. (Norberg, 2003)

Aan globalisering zitten niet alleen maar positieve kanten. Grote bedrijven besteden bijvoorbeeld veel werk uit in lagelonenlanden. Vooral laaggeschoolde werknemers kunnen hierdoor hun baan kwijt raken. De economische crisis maakt de situatie moeilijker. Bedrijven en overheden bezuinigen en de werkgelegenheid wordt minder. Hierom is er sinds kort ook duurzame globalisering. Hierbij wordt er rekening gehouden met economische vooruitgang in rijke en arme landen, waarbij rekening wordt gehouden met mensen en milieu (Rijksoverheid, sd).

Noreena Hertz is bijvoorbeeld tegen globalisering omdat zij vindt dat er mensen door worden uitgebuit. Daarnaast krijgen de grote concerns in haar ogen te veel macht. De bedrijven hebben tegenwoordig zó veel macht, dat zelfs de politiek soms afhankelijk geworden is van de concerns. Hertz vindt ook dat globalisering veel armoede met zich meebrengt. De koffieberen krijgen vaak veel te weinig geld voor hun koffie (Digischool, sd).

Over de positieve kanten van globalisering zijn de meningen dus verdeeld.

Globalisering is vooral positief zichtbaar in de handelsbranche. Voor deze branches zijn er veel voordelen gekomen door globalisering. Zo zijn er nieuwe afzetmarkten gekomen en kan er makkelijker handel worden gedreven met het buitenland. Daarnaast biedt globalisering werkgelegenheid, maakt producten wereldwijd verkrijgbaar, bevordert flexibiliteit en innovatie (Rijksoverheid, sd).

In zie in veel punten die voorstanders en tegenstanders geven wel iets. Toch denk ik dat landen deze trend positief moeten bekijken en dat globalisering van groot belang is. Door globalisering is het makkelijker handel te drijven voor bedrijven en zijn er veel meer kansen om te groeien als bedrijf en als land. Wanneer een land hier op tegen is zullen zij de slag missen en zich niet kunnen blijven ontwikkelen. Ik ben wel voor spelregels en strengere wetten. Arme landen moet positief kunnen profiteren van deze ontwikkeling en mensen mogen niet worden uitgebuit. Gezien het voorbeeld van Johan Norberg over Taiwan is het dus mogelijk om arme landen te helpen bij de ontwikkeling.

Een beschrijving van een trend die voortkomt uit Globalisering leest u dinsdag!


 

Bibliografie

(sd). Opgehaald van Rijksoverheid: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/globalisering-en-handelspolitiek/globalisering

Boerman, P. (2011). ‘QUA GLOBALISERING STAAN WE PAS AAN HET BEGIN’ – INTERVIEW HERMANN SIMON. Management Team.

De wereld en Nederland. (sd). Opgehaald van De wereld en Nederland: http://www.dewereldennederland.nl/src/dossiers/dossier_1.1.pdf

Digischool. (sd). Opgehaald van http://wp.digischool.nl/economie/oefenen/bekende-economen/noreena-hertz/

New Travel Trends. (2012, mei 22). Opgehaald van https://newtraveltrends.wordpress.com/2012/05/22/trendpiramide-globalisering/

Norberg, J. (2003). Opgehaald van http://libertarian.nl/wp/2003/01/johan-norberg-leve-de-globalisering/

Poelvoorde, R. v. (2011). Opgehaald van http://users.skynet.be/fb476193/standpunt/globalisering.htm

 

 

 

Globalisering

Plaats een reactie